Bez kategorii

eTA do Australii – jak zdobyć?

Tymczasowa wiza do Australii

Wiza do Australii jest dedykowana dla ludzi którzy, nie są rezydentami a także obywatelami Australii. Wyróżnia się kilka typów wiz. Jeżeli chcemy przylecieć do Australii na urlop bądź spotkać się z najbliższą rodziną lub przyjaciół, to słuszną opcją jest wiza turystyczna. Jeśli potrzebujemy przylecieć do Australii, aby kontynuować swoją naukę czy też podwyższyć swoje wyedukowanie oraz szkolić się w jednej ze szkół w Australii, przydatna tu zatem będzie wiza studencka. O ile posiadamy już wykształcenie, i kwalifikacje praktyczne, po czym zostaniemy zatrudnieni za pośrednictwem australijskiego pracodawcy konieczna tu zatem będzie tak zwana wiza pracownicza. Wszystkie tego typu wizy są tymczasowe, posiadają zatem ograniczenia czasowe. Przed upływem ważności wizy potrzebujemy w związku z tym wyjechać z Australii, albo starać się o następną wizę, aby przedłużyć nasz pobyt w Australii. Niestety nie wszystkie wizy tymczasowe do Australii upoważniają daną jednostkę do wykonywania w danym państwie pracę. Mając na przykład wizę turystyczną, to praca w tym przypadku jest zakazana, nie zdołamy tu w takim razie pracować. Dysponując wizą studencką możemy pracować tylko na pół etatu, natomiast na wizie pracowniczej zdołamy pracować wyłącznie dla pracodawcy, który nas polecił oraz zatrudnił. Nie możemy złamać tych wymogów dlatego że grozi to odebraniem wizy, a także deportacją z tego terytorium.

Wiza australijska bądź inaczej eTA do Australii

Najczęściej wszystkie osoby, które pragną przylecieć do Australii zabiegają o stały pobyt w tym kraju. Istnieje zatem wiza, która daje nam normalny, stały pobyt i bytowanie w Australii i przysługują nam wtedy prawie takie same warunki jakbyśmy byli prawdziwymi obywatelami.

Osoby mające wizę stałego pobytu w Australii po paru latach mogą również ubiegać się o australijskie obywatelstwo.

Wiza do Australii – w jaki sposób ją uzyskać?

Bardzo istotna jest tu okoliczność w której znajduje się osoba, która chce ją otrzymać, a migracyjny system prawny w Australii bardzo często jest modernizowane. Nie zmieniają się przede wszystkim 3 nurty:
– migracja na podstawie przesłanek zawodowych. Przynależą w związku z tym do niej: wiza skilled, którą funduje pracodawca. Aby ją otrzymać trzeba mieć także właściwe doświadczenie, a nawet wyuczenie zawodowe, którego poszukuje się w Australii. Należy znać również na poziomie minimum średniozaawansowanym język angielski;
– migracja rodzinna. Przysługują tu zatem wizy:
partnerskie, wizy dla rodziców, wizy dla niepełnoletnich, i inne wizy rodzinne.
W tym przypadku nie należy umieć języka angielskiego. Wymagany jest donator australijski, jaki jest członkiem naszej najbliższej rodziny.

Bardzo znaczące również jest terytorium w jakim przebywamy, gdy chcemy ubiegać się o wizę. Istnieją dwa typy wiz: ,,offshore” a także „onshore”. Wizę offshore można wypełnić jedynie gdy nie jesteśmy jeszcze w Australii, natomiast wizy onshore kiedy jesteśmy wyłącznie w Australii.

Zobacz także:
australia visa for us citizen.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *